Felújítják a Turán 9-et, Horthy Miklós egykori különvonatának étkezőkocsiját az újpesti Istvántelki Főműhelyben. A Turánon utazott, amikor találkozott Hitlerrel, és ezzel szállították haza a kormányzó fiának holttestét is.

A Turán 9-re egy szlovákiai tóparti ház emeletén befalazva találtak rá Szencen. A Turán vasúti szerelvényt Horthy Miklós kormányzó magas szintű protokolleseményeken használta 1944-ig, később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, a 9-es számú vagont ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került.

A Turán különvonat államfői kocsijában elfért Horthy Miklóst kiszolgáló apparátus, a szárnysegédektől kezdve az orvoson át a szakácsig. Ezt a szerelvényt 1928-ban építette a MÁV, és Horthy ezzel utazott például Bécsbe, Lengyelországba, Szegedre, Kenderesre. Ez a vonat szállította Ausztriába is, hogy találkozzon Hitlerrel, és ezzel hozták haza fia, Horthy István holttestét.

Az 1936. augusztus 22-i ausztriai első Hitler-találkozó előtt Horthy Miklós reggel érkezett Salzburgba, ahol a Bristol-szállóban szállt meg. Rövid sétát tett a városban, majd Brunswick alezredes társaságában a szálloda éttermében ebédelt. Délután 4 órakor állt elő a kormányzó Maybach-kocsija, és az alezredes kíséretében elhajtott Hellbrunn felé. A kocsi szakadó esőben tette meg az utat Berchtesgadenig, ahol Hitler várta.

Szombat este 8 órakor a kormányzó autója visszatért Salzburgba. Ezt követően Horthy és kísérője szmokingba öltözött és megjelent a Festspielhausban, ahol ekkor már a Mesterdalnokok második felvonása ment. A kormányzó a nézőtér első sorából hallgatta meg az opera harmadik felvonását.

Másnap, vasárnap fél 9-kor sportruhába öltözve megjelent a szálló kapujában, és néhány perc múlva kocsijával már ismét a bajor területen át Hinter-Rissbe tartott.

Az osztrák hivatalos közlemény arra fokuszált, hogy a találkozó magánjellegű volt, és az osztrák lapok a két államfő eszmecseréjét nemzetközi udvariassági tényként kezelték. A német Berliner Börsenzeitung szerint nem a külpolitikai kérdések motíválták az utazást, hanem a kormányzó vadászat iránti szenvedélye. Régóta szeretett volna ugyanis részt venni zergevadászaton.

A találkozás egyébként politikai körökben, főleg Bécsben élénk feltűnést keltett, mivel a magyar diplomácia akkoriban egy Bécsre és Rómára támaszkodó központi hatalmi csoport kialakításán fáradozott.

Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI, Pesti Napló