Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d’Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

A Budapest tál, amelyet Szabadság híd ihletett:

  • Ördöghal füstölt kagylóval, sötét algával és citromos kovászos kenyér krutonnal
  • Pácolt gyökérzöldségekből készült rózsák, folyékony krumpli, fűszernövények és érlelt sajt
  • Cékla és tokaji borzselé, fekete borsos-zsályás puha hagyma, ropogós csicsóka
  • a „Magyar lakoma”, ami gulyás fűszerekkel ízesített fekete kagylós tortelliniből áll, enyhe tormával és metélőhagymával ízesített kék kagyló szósszal, szezonális magyar zöldségekkel az erdőről és mezőről
  • Sültördöghal-mártás barna vajjal és tokaji borgyöngyökkel

A tányér feladat elemei

  • Hideg tökleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, habos zabkrém enyhe tormával, füstölt olajban pácolt zöldborsó
  • Tükörtojás gombával, hagymával, savanyított tökkel, citromos zsályával és krémes tojássárgájával
  • Érlelt sajtból készült szósz, tökkel és tökolajjal
  • Joghurthab folyékony tökkel, vaníliával, almával és málnával, töktorta
  • Ropogós „föld” meglepetés, csokoládéval, mogyoróval és citromkóróval

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.

Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.

A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Forrás: MTI/Telex

Kiemelt kép: Magyar Bocuse d’Or Akadémia