Mi okoz a legtöbb embernek örömöt az ünnepek idején? Képesek vagyunk-e örülni az apróságoknak vagy stresszelünk a repedt bejglin és a ferde karácsonyfán? A Gkid kutatásából kiderült, hogy a magyarok 70 százaléka nem tudja stressz, vagy frusztráció nélkül átvészelni az ünnepeket, ugyanakkor a családi együttlétek, vagy egy jó kávé elfogyasztása kompenzálhatja a negatív érzelmeket.

 Fontos a család

A kutatásában részt vevők többsége számára a karácsony a családdal töltött értékes időről szól – a megkérdezett nők 69, a férfiak 60 százaléka tartja ezt a legfontosabbnak. A készülődés izgalma áll a második helyen a karácsonyhoz kapcsolódó örömök sorában. Ez egyébként inkább a nőkre jellemző (47 százalék) mint a férfiakra (26 százalék), utóbbiak számára ennél fontosabb a pihenés (36 százalék) amiből a nőknek kevesebb jut ebben az időszakban (32 százalék).

Minden ötödik válaszadó a feltöltődésre koncentrál az ünnepek alatt, míg mások a következő év tervezését (14 százalék) és az elmúlt év értékelését is ilyenkor végzik el (10 százalék). Természetesen az ajándékozás is jellemző örömforrás, a válaszadók mintegy negyede érzi magát jobban attól, ha ajándékot adhat vagy kaphat. A fiatalabb korosztályok esetében az ajándékok kérdése még fontosabb, valamint a nők is jóval nagyobb arányban (27 százalék) várják a meglepetések miatt a karácsonyt, mint a férfiak (17 százalék).

Sokaknak remek ünnepi hangulatot jelent az ajándékbontás (35 százalék), a fadíszítés (32 százalék). míg az ajándékok becsomagolása csak minden ötödik válaszadó számára kedvelt tevékenység. A megkérdezettek negyedének a kötelező időtöltés nélküli otthonlét adja a legjobb pillanatokat ebben az időszakban. Összességében a nőknek minden – még a karácsonyi menüsor elkészítése is – nagyobb örömöt ad, mint a férfiaknak, akik számára úgy tűnik, hogy az ünnep pillanatai kisebb jelentőséggel bírnak.

Halászlé, bejgli, pulcsi

„Hatalmas teher van a karácsonyon és a karácsonyra készülődő embereken. Mintha minden akkor, abban a pár napban dőlne el. Az egész év. Az egész élet. A halászlének, a pulcsinak, a bejglinek, a hangulatnak is tökéletesnek kell lennie. De ahogy tökéletes szülő, úgy tökéletes karácsony sincs. Elég jó karácsony viszont van” – mondja Szél Dávid, pszichológus, az Apapara blog szerzője.

„A halászlét meg lehet sózni, a pulcsit ki lehet cserélni, a bejglit ki lehet hagyni, a hangulaton felül lehet emelkedni. Nem mindig könnyű, de az irreális elvárások még egyik karácsonyt sem tették reálissá.” A szakember szerint éppen ezért érdemes már jó előre az elég jót célul kitűzni, az ugyanis, szemben a tökéletessel, elérhető. „Érdemes tehát feltenni az alábbi kérdéseket: tényleg boldogabb lesz mindenki, beleértve a szakácsot is, ha nyolc fogásos lesz a vacsora? Tényleg elégedettebb lesz mindenki, beleértve az ajándékozót is, ha drágák az ajándékok? Nem biztos, hogy ezen múlik. Ha mégis így érezzük, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át a fenti kérdéseket.”

Így küzdünk meg a stresszel

Stresszelnek-e az emberek a karácsonyi készülődés miatt. Azoknak, akik nem tudják elengedni a feszültséget, a legnagyobb stresszforrást a tömeg jelenti (21 százalék), de többen aggódnak a pénzköltésen (15 százalék), az ajándékötletek hiányán (14 százalék) és az árakon (11 százalék) is. A nőket jobban frusztrálja a pénzköltés, a tömeg, az ajándékötletek, és az árak, míg a férfiak kevésbé aggodalmaskodnak az ünneppel kapcsolatosan. Összességében a válaszadók 30 százaléka nem stresszel semmin, vagy mindig is élvezte az ünnep pillanatait vagy megtanulta elengedni a nehézségeket.

Ha mégis stresszesek lesznek a napjaink, ennek levezetésére a válaszadók sokféle módszert említettek: ötödük egy jó könyvvel, 16 százalékuk egy jó kávéval lazít – a nők 20 százaléka használja a kávézást stresszlevezetőként. 15 százalékuk házimunkával, ugyanennyien kirándulással, míg 14 százalékuk házikedvencük simogatásával gyűri le a feszültséget.

A kutatást a gkid Research & Consulting a Coca-Cola HBC Magyarország megbízásából 2022 novemberében 5196 fő megkérdezésével készítette.