A fiatalok több mint fele szülőktől kapott pénzből jár fesztiválozni évente jellemzően 1-2 alkalommal. Ezeken átlagosan 40 ezer forintot költenek el, derült ki a BME Egyetemi Napok szervezőinek megbízásából készült kutatásból. A kérdőívre adott több ezer válasz alapján kijelenthető, hogy a fiatalok inkább bérletet vesznek, a legfontosabb elemeknek pedig a hangulatot és a zenei kínálatot tartják egy fesztiválon.

A fesztiválozók fogyasztási szokásaira jellemző, hogy az ásványvíz után a többség töményt, majd bort vagy fröccsöt és sört iszik. Utóbbi árát a válaszadók zöme 400-500 forint közé árazná be. Kiderült az is, az italokért a VOLT-on, a Szigeten és a Balaton Soundon kell a legtöbbet fizetni.

Mivel a mintegy háromezer válaszadó nagy része egyetemista, a forrásaik több mint fele a szülőktől származik. Bár viszonylag nagy volt a szórás, a legtöbben 50 és 100 ezer forint közötti összegből gazdálkodnak havonta úgy, hogy szórakozásra 31 624 forintot költenek átlagban ez idő alatt.

A konkrét fesztiválozási szokásokról elmondható, hogy a kitöltők évente 1-2 fesztiválra járnak, fele-fele arányban ugyanarra vagy más-más fesztiválra.

Átlagosan 39 312 forintot költenek ezeken. Különösen érdekes ez annak tudatában, hogy a kitöltők mintegy kétharmada a fesztivált megelőzően otthon vagy a barátoknál fogyaszt alkoholt „alapozásként”, és a válaszadók kevesebb mint fele vásárol alkoholos italokat a fesztivál területén belül is.

A válaszadók 63,1 százaléka szerint az elfogyasztott alkoholos italok mennyiségét nagyban befolyásolja, hogy mennyiért tudják megvásárolni a fesztiválon. A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók szerint hány forint kellene legyen a sör ára. Az átlag 636 forint volt, de a legtöbben 400-500 forint közé áraznák be azt.

A legdrágább és legolcsóbb bulihelyek

A kiterjedt kutatásban arra is keresték a választ, hogy melyik fesztiválon mennyibe kerülnek az italok. A Clientfactory 2022. nyarát átölelő, a magyarországi, nagy látogatottságú, zenei fesztiválókat kutató adatsoraiból leszűrhető, hogy a VOLT, a Balaton Sound és a Sziget nagyságrendileg egy árszinten mozog.

A vizsgált fesztiválok közül ezen a hármon a legdrágább, 1850 forint 4 cl vodka, de itt kell a legtöbbet fizetni egy energiaitalért is, egész pontosan 1100 forintot.

A Campus és az Efott a jobban megfizethető kategóriába tartozik, a BME Egyetemi Napok pedig a legolcsóbb helyszínnek számít. Utóbbi rendezvényen a folyóbor decije mindössze 300 forint, 4 cl keserű csak 800 forint, egy korsó csapolt sörért pedig 700 forintot kell fizetni, ami egy fesztiválon kifejezetten olcsónak számít 2022-ben.

Krúbi a nagy kedvenc

Jegyvásárlással kapcsolatban a fiatalok zöme biztosra megy, vagyis csak azután váltanak bérletet, napijegyet, miután bejelentették a fellépőket.

Arra a kérdésre, hogy mi fontos a zenei rendezvényen, a következő válaszok érkeztek: a hangulat, amelyhez szorosan kapcsolódik, hogy kik lépnek fel rajta. Emellett a biztonság kérdése, ez úgy személyi, mint anyagi szinten fontos tényező számukra.

A legtöbb válaszadó kedvence Krúbi volt, majd Dzsúdló, Halott Pénz, Valmar, Carson Coma és Wellhello. Megfigyelhető, hogy a top 6 névből négyen az utóbbi időkben tettek szert hatalmas népszerűségre, míg a másik két zenekar több éve vezeti a magyar top fellépők listáját.

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbben a Sziget Fesztivált ismerik, majd a BME Egyetemi Napokat, EFOTT-ot, VOLT-ot és Balaton Soundot.

Képek: Műegyetemi Hallgatói Kft