El kellett altatni azt a belugát, ami a franciaországi Szajna folyóban rekedt. Ezzel ért véget a megmentésére irányuló mentőakció.

Az állatorvosok akkor döntöttek erről, amikor a négyméteres emlőst elszállították.

Az éjszaka folyamán ugyanis mintegy hat órán át emelték ki daru és hálók segítségével a 800 kilós bálnát.

Úgy tervezték, hogy visszaengedik a tengerbe, de az éhezés következtében az egészségi állapota annyira leromlott, hogy végül el kellett altatni.

„Nehéz szívvel jelentjük be, hogy a beluga nem élte túl” – írta a Sea Shepherd francia természetvédelmi csoport szerdán Twitter-bejegyzésben.

Közben Florence Ollivet-Courtois-t, a helyi mentőszolgálat állatorvosa azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy „az állat nem kapott elég levegőt, és [láthatóan] szenvedett. Ezért úgy döntöttünk, hogy nincs értelme szabadon engedni, és eutanáziához folyamodtunk”.

A bálna megmentésére irányuló erőfeszítések messze túlnőttek Franciaországon, és természetvédő csoportok és magánszemélyek adományoztak pénzt a mentési műveletre.

A szakértők még mindig értetlenül állnak a kérdés előtt, hogyan sikerült a természetes élőhelyétől eljutnia több mint 100 kilométerre a szárazföld belsejébe.

A belugák ősszel, a víz jegesedésekor időnként délre merészkednek táplálkozni, de ritkán fordul elő, hogy ilyen messzire eljussanak.

A tengeri emlősökre szakosodott francia Pelagis Obszervatórium szerint a legközelebbi belugapopuláció a Norvégiától északra fekvő Svalbard szigetcsoportnál található, 3 000 kilométerre a Szajnától – írja a BBC.