Frissítve: 2022.07.01. 18.11

Volt szerencsém részt venni egy beszélgetésen, ahol a XV. kerületi Klebelsberg Kunó utcában élők panaszolták el, hogy az utcában levő szálláshely vendégei zajonganak éjszaka, nem érdekli őket az ott élők nyugalma. A panzió tulajdonosával többször próbáltak beszélni az ügyben, de süket fülekre talált a panaszuk. Áldatlan a parkolási helyzet is a területen, éjszaka pedig, ahol erre lehetőség van az utcában, száguldoznak az autókkal. A kerületi rendőrségnek 2020 januárja óta öt alkalommal kellett intézkednie.

Éppen ezért nem volt meglepő, hogy Szilvágyi László önkormányzati képviselő a június 30-i testületi ülésen interpellált az ügyben. A felszólalásában elmondta, hogy a Klebelsberg Kunó utca Árvavár utca és Pestújhelyi úti szakasza az egyik neuralgikus pontja a kerületnek. Az ott lakók szerint a szűk utcában autókkal száguldoznak, a szálláshely vendégei nincsenek tekintettel az ott élőkre, viselkedésükkel zavarják a lakók nyugalmát. Emiatt többször tettek bejelentést a kerületi rendőrkapitányságon. Mindezeken túl a panzió és környékén parkoló autók miatt sokszor balesetveszélyes szituáció alakul ki.

„Magam is kimentem a helyszínre az esti órákban és meg tudom erősíteni a lakosság állításait” – tette hozzá a képviselő.

Megoldás: forgalomcsillapítás, járőrözés

A lakosok abban látnák a megoldást a felmerülő problémákra, ha a rendőrök az esti és éjszakai órákban gyakrabban járőröznének, továbbá kérik, hogy az utca érintett részén, ahogyan a környező utcákban is már megtették, helyezzenek ki 30-as táblákat és forgalomlassító eszközöket. Azt is el szeretnék érni, hogy az önkormányzati rendészek számolják fel az ott tapasztalható szabálytalanságokat.

Az interpellációra Cserdiné Németh Angéla polgármester válaszolt, aki elmondta, hogy a Klebelsberg Kunó és az Ady Endre utcai kereszteződésben tapasztalható parkolási szabálytalanságok miatt legutóbb 2021-ben érkezett lakossági bejelentés a hatósági főosztályra. Ennek nyomán egy hónapon keresztül fokozott ellenőrzést tartott a közterület-felügyelet, és 51 alkalommal mentek ki a helyszínre az esti és éjszakai órákban. Két ízben kellett intézkedniük szabálytalan várakozás miatt. Az egy hónapig tartó rendszeres ellenőrzést követően is visszamentek alkalmanként az utcába, és ekkor is többször intézkedtek. Volt figyelmeztetés, bírság és feljelentés a szabálytalanul parkoló járművek miatt.

A panzióval nincsen semmi baj

A panzióval kapcsolatban elmondta, hogy a Klebelsberg Kunó utca 19. szám alatti Pestújhelyi Panzió 2006 óta üzemel a jegyző által kiadott szálláshely-üzemeltetési engedély alapján. A hivatal 2021-ben ellenőrizte a panziót, és megállapították, hogy a működése megfelel az összes jogszabályi előírásnak.

A zajongás csendháborításnak minősül, a gyorshajtás pedig szabálysértés, ami viszont rendőrségi hatáskörbe tartozik. Cserdiné azt is elmondta, hogy a neki címzett lakossági bejelentéseket továbbítja a kerületi kapitányságnak, és a Klebelsberg Kunó utcai problémákat szintén jelezni fogja a kapitányságvezetőnek. Ugyanakkor hozzátette: ugyanannyi joga és lehetősége van a képviselőnek is ezt megtenni, ahelyett, hogy a polgármestertől kéri a gyakoribb rendőrségi jelenlétet. Azt javasolta, hogy Szilvágyi keresse fel a helyi körzeti megbízottat, illetve ígéretet tett arra, hogy a jegyző írásban fogja felhívni a panzió üzemeltetőjének figyelmét arra, tegyen lépéseket azért, hogy a vendégei tartsák be a békés egymás mellett élés szabályait, ne zavarják a lakók nyugalmát.

Gyorshajtás? Lehetetlen.

Cserdiné annak a véleményének adott hangot, hogy „ha a panziónál a vendégek olyan módon parkolnak, amitől más autósok alig férnek el az utcában, ez a helyzet eleve kizárja a gyorsulási versenyeket és a száguldozást”.

Az utca forgalomcsillapításáról pedig kifejtette, hogy ezt a Pestújhelyi út és az Ady utca közötti szakaszon 5 évvel ezelőtt elvégezték, fekvőrendőröket raktak le és 30-as táblákat tettek ki. A szabálykövetők betartják az előírásokat, viszont vannak, akik nem, és ahol lehet felgyorsítanak az utcában, még a fekvőrendőröknél is. Azt is elmondta, hogy egyeztetnek a forgalomcsillapításról a Budapest Közút Zrt.-vel, és a következő évi költségvetésnél javaslatot tesznek arra, hogy építsék be a megoldásra szánt összeget.

Szilvágyi nem fogadta el a polgármester által elmondottakat, azt is hozzátette, hogy nem is igazán tudja értelmezni azt. Erre további lehetősége sincs, mivel az írásos választ semmilyen felületen nem teszik publikussá. „Megpróbálom azért lefordítani a lakosságnak. Rosszul látják, amit ők látnak az nem úgy van. Amit én láttam és amit a lakosság elmondott, az ezek szerint nem létezik.”

Garázdaság, súlyos testi sértés

A XV. kerületi rendőrkapitányságot is megkerestem, és a következőkről tájékoztattak a panzióval kapcsolatos intézkedéseikről.

„Konkrét bűncselekményekkel összefüggésben az alábbi esetekben intézkedtek a XV. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a panziónál 2020. január 1-je óta:

  • 2020. április 27-én többen összeverekedtek, velük szemben garázdaság miatt indult büntetőeljárás;
  • 2021. október 30-án bántalmazásról tettek bejelentést, az elkövetőt a rendőrök előállították, vele szemben súlyos testi sértés kísérlete miatt folyt eljárás;
  • 2022. február 26-án gépkocsi-feltörőket fogtak el a rendőrök;
  • 2022. március 12-én lopás miatt tettek bejelentést, a rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőt;
  • 2022. június 16-án kapcsolati erőszak gyanúja miatt indult büntetőeljárás egy férfival szemben.

Amennyiben bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúját felvető bejelentés érkezik, a rendőrök minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket.”