A jegesmedvék egy csoportja olyan helyen él Grönland délkeleti részén, ahol viszonylag kevés a tengeri jég, pedig ez a legfontosabb vadászterületük. Az állatokkal kapcsolatos újabb kutatás azt sugallja, hogy a jegesmedvék a feltételezettnél jóval több helyen képesek megélni. A medvék egyes csoportjai ezért ellenállóbbak lehetnek a globális felmelegedéssel szemben.

A jegesmedvék újonnan felfedezett csoportja Grönland délkeleti részén, elszigetelt fjordokban és gleccserek között él.

A kutatók műholdas adatok és földi nyomkövetők segítségével követték a csoportot – amely szerintük néhány száz medvéből állhat – írják a Science című folyóiratban.

A jegesmedvék jellemzően a partoknál, a befagyott tengeri jégen vadásznak fókákra. Ez a fajta jég viszont évente több mint 250 napig nem létezik Grönland délkeleti részén.

Akkor, amikor nincs tengeri jég, a jegesmedvék általában a szárazföldre költöznek, vagy más olyan területekre, ahol tengeri jeget találnak.

Ez az újonnan felfedezett csoport azonban helyben maradt és tovább vadászott a gleccserek édesvízi jegén.

„Néhány állat letelepedett és alkalmazkodott ehhez a számukra szokatlan környezethez” – írják a szerzők.

De a jég, amire ezeknek a medvéknek szükségük van, szintén veszélyben van. Bár a grönlandi gleccserek is olvadnak, a prognózis szerint  tengeri jég előbb fog eltűnni, mint az édesvízi.

„Ezeket a medvéket ugyanúgy érinti a felmelegedés, mint az összes többi jegesmedvét” – mondta az Axiosnak adott interjúban Kristin Laidre, a Washingtoni Egyetem munkatársa.

Akár a tenger, akár a gleccserek jégét használják a jegesmedvék, az éghajlatváltozás miatt bekövetkezik az olvadás és a jég is visszahúzódik – mondta John Whiteman, a Polar Bears International vezető kutatója.

A jégtakaró pusztulásának üteme fogja meghatározni, hogy a medvepopuláció „egy kis időre jobban jár” vagy „végleg veszélybe kerül” – mondta Whiteman az Axiosnak.