Nagyon szomorú hírt osztott meg Pintér Béla és Társulata a közösségi oldalán. “Mély fájdalommal tudatjuk, hogy nagyszerű és kivételes kollégánk, Quitt László, egy gyors lefolyású, súlyos betegség után ma reggel (június 10-én) elhunyt. A szívünk megtört. Szomorúságunk leírhatatlan” – írták.

Quitt László a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1989-ben, és főként könyvillusztrációk fűződnek a nevéhez, de a film- és reklámiparban is dolgozott rajzolóként.

“Laci 2003-ban csatlakozott társulatunkhoz és 2013-ig minden új bemutatónkban részt vett.”

A társulathoz történő csatlakozásáról azt mondta egy interjúban a színész.

“Sehova Kapuja után… amikor kijött az egyik szereplő, Tamási Zoltán, azt mondtam neki…, hogy én szeretnék velük játszani. Bélával, aki odajött hozzám, bemutatkoztunk, én pedig elmondtam, hogy soha nem játszottam színházban, nem tudok beszélni, nem tudok énekelni, nem tudok táncolni, de szeretnék velük játszani. Nézett rám, mint egy csendes őrültre: „Jó, jó, Laci – ugye Lacit mondtál? –, hát, majd szólunk, ha lesz valami… Ezután elkezdtem a Szkénébe járni, megnéztem minden darabjukat. Aztán az egyik alkalommal Béla azt mondta: „Lacikám, van egy jó meg egy rossz hírem, melyikkel kezdjem?” „A jóval.” „A következő előadásban kipróbálnánk.” „Fantasztikus, és mi a rossz hír?” „Hogy a darab elején Thuróczy Szabi le fog zsidózni, és nagyon durván lepofoz.” „Hát ez csodálatos – mondtam én –, de mi a rossz hír?”

A társulat posztjából az is kiderül, hogy Quitt László a Gyévuskában Heincz Ármint, A Sütemények Királynőjében a Nagypapát, az Anyám Orrában Bujákinét, a Korcsulában Misót, Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördögben Józsefet, A Démon Gyermekeiben Yamamoto Kovács Gézát, A Soha Vissza Nem Térőben Mr. Goodmant, a Párhuzamos Órában Szilárdot, a Szutyokban Pali bácsit, a Tündöklő Középszerben Dino-t, a Kaisers TV, Ungarnban Rohácsi bácsit, A 42. hétben Dr. Horváth Balázst játszotta, az Árva Csillagban pedig zenészként vett részt.

“Egyedi, jellegzetes megjelenésére, a munkában tanúsított perfekcionizmusára, bölcs, ellenállhatatlan humorára örökké emlékezni fogunk” – írta Pintér Béla és Társulata.

Arról, hogy szerinte milyen a jó színház azt mondta: “Akárhány olyan jó színházi előadást láttam, ami nagyon tetszett, soha, egyik sem nem adta meg azt az élményt, amit az első, a második vagy a századik Pintér Béla-előadás.”

Forrás: Szótkérek.hu

Quitt László járt a XV. kerületben is, mégpedig 2012 novemberében a kerületi RÖFI rövidfilmfesztiválon. Előttünk ült a vetítésen, és amikor megkérdeztem a szünetben, hogy adna-e autogramot a mellettem ülő kislánynak, ő ránézett a kamaszkor elején járó lányra, és azt válaszolta mosolyogva: “nem látok itt kislányt, de szívesen adok”. Aztán Bujákiné Magdika dedikálta a programfüzetet…