A bérleti díjak áprilisban tovább nőttek, és elérték a koronavírus-válság előtti szintet – közölte legfrissebb fővárosi albérletpiaci elemzése alapján a Rentingo.com. Az ingatlan.com szerint Budapesten május közepén már 175 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami jelentős, 35 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A várható hozam tekintetében a fővárosban a X. kerület a legjövedelmezőbb 5,82 százalékos átlaggal, második a XV. kerület 5,37 százalékkal.

Két éve nem volt ilyen drága a lakásbérlés Budapesten – írja a Rentigo.com, márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Áprilisban átlagosan havi 165 ezer forintot kértek a fővárosi bérbeadók kiadó lakásukért.

Az ukrán lakáskeresők átalakították a piacot

Az elemzés szerint márciusban az ukrajnai háború elől menekülők átalakították a budapesti bérlakáspiacot, emiatt a bérleti díjnál a kínálat és kereslet között soha nem látott mértékben szűkült az olló.

Lakást keresők még mindig érkeznek Ukrajnából, de az árak mind keresleti, mind kínálati oldalon egyaránt visszaálltak az év eleje óta tartó trendbe, és az árolló ismét nyílni kezdett.

Áprilisban a bérlők átlagosan 152 ezer forintért kerestek albérletet Budapesten, ami 1,6 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál, de a februári 147 ezer forintos értéket így is jelentősen felülmúlja.

Bár nominális értéken kétéves csúcson vannak a fővárosi albérletárak, de ez még nem olyan feszült piaci helyzet, mint ami a koronavírus-válság előtti hónapokban volt. A bérlők átlagos jövedelme az elmúlt két évben jelentősen emelkedett, és ezáltal többet tudnak fizetni a bérleményért. Reálértéken tehát a budapesti albérletpiac még nem érte el a csúcsot, de az év további részében is folyamatosan emelkedő bérleti díjakra számít a Rentingo.com.

Az albérletpiac 2022-ben jelentősen átalakult. Az elmúlt időszakban már lecsaptak a legolcsóbb ajánlatokra. Emiatt a korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek a most érettségiző és szeptembertől a felsőoktatást kezdő vagy munkába álló diákok, akik albérletben gondolkodnak – derül ki az ingatlan.com friss összeállításából.

Kiugró árak

Budapesten május közepén már 175 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami jelentős, 35 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A nyugat-magyarországi megyeszékhelyeket 120-135 ezer forintos, a kelet-magyarországiakat pedig 100-120 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte.

„Túlzás nélkül durva áremelkedést produkált az albérletpiac 2022-ben. Budapesten áprilisban még 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, egy hónappal később pedig már 175 ezer forintot tett ki, ami 3 százalékos drágulást jelent. A bérleti díjak országos emelkedése részben azzal magyarázható, hogy sokkal szűkebb lett a kínálat” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A cég elemzése szerint a lakáspiaci folyamatokat meghatározó kamatemelkedés az albérletpiac 2022-es teljesítményére is hatással van. Kevesebben vásárolnak majd lakáshitelből ingatlant, ez a lakásdrágulás ütemét visszafoghatja, emiatt viszont elbizonytalanodhatnak a befektetők. Az elmúlt években a lakások drágulása kompenzálta a bérleti díjból elérhető hozamok csökkenését, ami szintén lelassult. A lakáshitelkamatok emelkedése pedig tovább fékezheti a lakások áremelkedését.

Kőbánya jelenleg a nyerő

Budapesten jelenleg a X. kerület a legjövedelmezőbb 5,82 százalékos átlagos hozammal, második a XV. kerület 5,37 százalékkal. Hét évvel ezelőtt pedig a VIII. kerületben volt a legmagasabb a várható hozam 10,5 százalékkal. A megyeszékhelyek esetében akkor és most is Salgótarjánban voltak a legjobb hozamkilátások. Ezeknek a szintje az elmúlt hét évben 13 százalékról 8,3 százalékra csökkent.

Bár a kamatemelkedés miatt egyre többen döntenek úgy, hogy elhalasztják a lakásvásárlást és az átmeneti időszakban ingatlant bérelnek. Ez viszont nem biztos, hogy jó választás.

Balogh László azt tanácsolja, ha valaki még a jelenlegi környezetben is hitelképes, akkor ehelyett érdemes inkább lépnie, ahelyett, hogy albérletbe költözzön. Várhatóan emelkednek még a bérleti díjak.