Az alabamai barlangban rejtőző képek több mint 1000 évesek.

Alabama északi részén, egy nedves barlang mélyén bukkantak az alkotásokra a régészek. A mindössze fél méter magas földalatti járat mennyezetén a legnagyobb barlangművészeti rajzot tárták fel Észak-Amerikában. A bonyolult vésetek emberalakokat és egy kígyót ábrázolnak, és több mint 1000 évvel ezelőtt az amerikai őslakosok faragták.

Bár az Egyesült Államok délnyugati része híres a kanyonokba és sziklafalakba vésett sziklarajzokról, a délkeleti sziklarajzok nagy része a föld alatt, barlangokban rejtőzik. „Negyven évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a délkeleti részen sok barlangrajz található” – mondja Thomas Pluckhahn, a Dél-Floridai Egyetem régésze. Az elmúlt évtizedekben azonban a kutatók, köztük a Knoxville-i Tennessee Egyetem régésze, Jan Simek rácáfolt erre a nézetre.

Nem riasztotta el a szűk barlang

Simek először az 1990-es években járt a 19. névtelen barlangban. A hűvös, nedves mélységben kollégáival halvány lenyomatokat fedeztek fel a mennyezeten a zseblámpájuk fényénél. Ezek madarakat, kígyókat, darazsakat és egymást átfedő vonalmintákat ábrázoltak.

A barlang mennyezete alig több mint fél méter magas ott, ahol a vésetek találhatók, így a kutatóknak hanyatt kellett feküdniük, hogy a képeket láthassák – magyarázza Simek.

Hogy teljesebb képet kapjanak a műről, Simek 2017-ben Stephen Alvarez fotóssal, az Ancient Art Archive nevű nonprofit szervezet alapítójával újra felkereste a barlangot. A szervezet világszerte dokumentálja az ősi sziklarajzokat, és online megosztja azokat. Alvarez egy új, 3D-s technikát akart használni, hogy valósághű modellt készítsen a barlangról – és megnézze, hogy fel tudnak-e fedezni további képeket, amelyek eddig észrevétlenek voltak a szűk térben.

A kutatók két hónap alatt mintegy 16 000 egymást átfedő, nagy felbontású képet készítettek.

Aztán ahogy manipulálták a képeket, hogy jobban láthatóvá tegyék a rajzokat, öt hatalmas véset vált láthatóvá, amelyek korábban túl nagyok és halványak voltak ahhoz, hogy kivehetők legyenek. Ezek között volt három királyi ruhába öltözött emberszerű lény, egy kavargó alak csörgőkígyószerű farokkal és egy hosszú, pikkelyes kígyó – írja a science.hu.

A legnagyobbakat találták meg

A képek 0,93 méter és 3,37 méter közötti hosszúságúak, így a leghosszabbak a legnagyobb barlangművészeti alkotások Észak-Amerikában – jelentették a kutatók ma az Antiquity című szaklapban.

A képeket valószínűleg a nedves mennyezetbe vésték. A barlang falán található széndarabok és füstcsíkok, amelyek talán a művészek fáklyáiból származnak, az első évezredből származnak.

Akkoriban a területen élt erdei indián őslakosok falvakban éltek, vallási célból nagy földhalmokat építettek, és kiterjedt kereskedelmet folytattak dél, kelet és középnyugat felé. Leszármazottaik évszázadokon át a térségben maradtak, de az 1800-as évek végére sokukat nyugatra kényszerített az amerikai kormányzat őslakosok kitelepítését célzó politikája.

Az újonnan felfedezett alakok hasonlóak más délkeleti sziklarajzokhoz, például az alabamai Painted Bluff és a Canyonlands Nemzeti Parkban található emberszerű alakokhoz. Bár a jelképek pontos jelentése nem világos, a kutatók szerint ezek a barlangok – az őslakosok hite szerint – gyakran az alvilághoz kapcsolódtak.