Az áprilisi országgyűlési választásokon szavazatszámláló bizottsági tag szeretett volna lenni az igazságügyi területen, adminisztratív vonalon dolgozó olvasónk, akit az önkormányzat jelölt volna erre a posztra. Előzetesen engedélyt kért az önként vállalt munkára a munkáltatójától is, noha véleménye szerinte erre a törvény nem kötelezi. Meglepetésére elutasító választ kapott mindenféle indoklás nélkül.

Olvasónk a bizottsági tagságához az előzetes kérelmet az illetékes járásbíróságra adta be, amit végül a Fővárosi Törvényszéknél bíráltak el, és az a döntés született, hogy munkáltatóként nem járulnak hozzá a szavazatszámlálói ténykedéshez a választás napján.

Az elutasításban nem volt indoklás, ugyanis a munkáltatónak nem kell magyarázkodnia, „az elutasító dokumentumban is annyi szerepel, hogy a szavazatszámláló bizottságban való tagságot nem engedélyezik a számomra” – mondta olvasónk.

Azért döntött úgy, hogy a médiához fordul, mert úgy gondolta, nem egyedi eset az övé, és a magyarázat nélküli elutasítás pedig érthetetlen a számára. Ugyanis sem ő, sem pedig a jogvégzett kollégái nem tudnak olyan jogszabályról, ami tiltaná az ilyen, munkaidőn kívüli önkéntes megbízatást.

Az 1997. évi törvény szerint az igazságügyi alkalmazottak pártban tisztséget nem viselhetnek, a párt nevében vagy érdekében az országgyűlési vagy önkormányzati választáson jelöltként való részvételtől eltekintve közszereplést nem vállalhatnak. Kereső foglalkozást – a munkaidőt nem érintő tudományos, művészeti, oktatói, lektori, szerkesztői, sport és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység és nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével – csak a munkáltató előzetes engedélyével végezhetnek.

„Tehát bejelentési kötelezettség alá nem esik, és kereső tevékenységnek sem minősül, ha szavazatszámláló bizottsági tag szeretnék lenni. A választási törvényben szereplő összeférhetetlenség sem vonatkozik rám, mivel a bíróság nem minősül központi államigazgatási szervnek. A bírósági dolgozókra a már említett 1997. évi, az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló törvényt kell alkalmazni.”

Arra a kérdésre, hogy a munkáltatója nemleges válasza ellenére is jelentkezne-e tagnak a szavazatszámláló bizottságba, némi gondolkodás után azt válaszolja, „nem merem megkockáztatni”. Nincs bátorsága hozzá annak ellenére sem, hogy nem tisztázott, milyen szankciók várnának rá, ha mégis elmenne szavazatszámlálónak.

„Azt látom, hogy a nemleges válasz esetén semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs a döntés ellen. Erre egyébként nem is terjedt ki az írásbeli tájékoztatás.”

Az üggyel kapcsolatban küldtem kérdéseket a Fővárosi Törvényszéknek, és arra is rákérdeztem, volt-e más alkalmazottjuk is, akik ugyanilyen kérelmet adtak be és negatív választ kaptak. Megkeresésemre az alábbiakat közölte a törvényszék:

„a Fővárosi Törvényszéken, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és a Budapest XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon kettő, a Budapest XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon pedig három igazságügyi alkalmazott adott be ilyen irányú kérelmet.

A kérelmek valamennyi esetben elutasításra kerültek, azok indoka az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvény 36. §. (2) bekezdés  a) pontja szerinti összeférhetetlenségi ok fennállása volt.”

A hivatkozott törvényi rész a következő:

36. §. (2) Az igazságügyi alkalmazott

a) nem folytathat a beosztásával összeegyeztethetetlen, illetve olyan tevékenységet, amely a pártatlan, befolyásolástól mentes munkavégzését veszélyeztetné.”

A törvényszék válaszában leírtak után sem érti olvasónk, miért utasították el a bizottsági tagsági kérelmét. Véleménye szerint a törvényi passzus nem meríti ki az összeférhetetlenség fogalmát, mert önkéntesen és pártoktól függetlenül jelentkezett a bizottsági munkára.

Kiemelt kép: Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án. A tanácskozáson az NVB jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját. Az egyik a magyarországi szavavzásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon hat pártlista neve szerepel. MTI/Mohai Balázs

Katt —–> Pólóoldal