Évtizedek óta keresett, és a létezését már kísérletekben bizonyított ásványt találtak. Az ásványt az 1980-as években Botswanában bányászott gyémántban fedezték fel.

A kőzet a földköpeny mélyén uralkodó erős nyomás alatt alakul ki, azonban a felszínen szétesik. A nagy szilárdságú gyémántban meglevő nyomás azonban megtartotta az apró zárványokban, és így maradt egyben, amikor a felszínre került.

A Davemaoite – amelyet a kutatók Ho-kwang „Dave” Mao úttörő kísérleti geofizikusról neveztek el – nagyrészt kalcium-szilikátból áll.

  • „De gazdag kálium radioaktív izotópjaiban is, amelyek hőt termelnek a Föld alsó köpenyében, ami hozzájárul a lemeztektonika mozgatásához” – jelentette Oliver Tschauner, a Las Vegas-i Nevada Egyetem ásványtani kutatója és kollégái a Science című folyóiratban.

Háttér: George Rossman mineralógus az 1980-as évek végén szerezte meg a zöld keretes gyémántot, mert tanulmányozni szerette volna, hogyan kapják a drágakövek a színűket.

Publikáló csapat kutatói szén-dioxid zárványokat találtak ebben a gyémántban. A szén-dioxid különböző fázisokban – jég vagy gáz – lehet, attól függően, hogy milyen nyomás alatt keletkezett. Ezek tanulmányozásakor rábukkantak a kalcium-szilikát perovszkitre, és teljes elemzést végeztek. „A davemaoite bőségesen megtalálható a Föld alsó köpenyében, csak nem hozzáférhető” – mondja Tschauner.

Az elmélete szerint az ásvány valószínűleg 410-560 mérföld mélyen alakult ki a Föld belsejében. A gyémántban lévő, mintegy 10 000-szeres légköri nyomás védte meg a davemaoitot a széteséstől a drágakő felszínre kerülésekor.