Komoly veszélyben vannak, akik még nem vették fel a koronavírus elleni oltást. A negyedik hullám küszöbén az adatok azt mutatják, hogy az ötszáz beoltottból egy fertőződik meg, és a betegség lefolyása enyhébb, mint az oltatlanoknál.

Orbán Viktor azt mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában: ha mindenki még egy embert meggyőz, hogy oltassa be magát, akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval. “A negyedik hullám (…) kopogtat az ajtón”.  Magyarországot nem fogja elkerülni a negyedik hullám, ezért mindenki gondolatban és lélekben készüljön fel erre.

Arról is beszélt, hogy megszervezték az iskolai oltásokat, az iskolakezdés előtt egy-két nappal és a kezdés utáni is pár napig oltani fognak, és “ha szükséges, akkor többet is”, továbbá elindították a harmadik körös oltásokat, és ezt már több mint 170 ezeren felvették. “Az idősebbek jól teszik, ha jelentkeznek harmadik oltásra. Mindenkit be tudunk oltani, 8 millió vakcina van a raktárakban”. A jelentkező a regisztrálást követően egy héten belül biztosan megkapja az oltást.

Magyarországon a felnőtt lakosság több mint fele már megkapta a két vakcinát. Az adatok azt mutatják, hogy ötszáz beoltottból egy fertőződik meg, és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál. Érdemes tehát bízni a vakcinákban. A vírussal szemben az oltás működik, a maszkviselés és az elkülönülés nem . “Csak az oltás ment életet.”

A maszkviselés sem fog segíteni a fertőzés elkerülésében, az egyetlen hatékony védekezés a vírus ellen a vakcina, éppen ezért szeptember 1-jétől újabb nagy oltás melletti kampányt indítanak.

Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat – hangsúlyozta Merkely Béla, akit a negyedik fertőzési hullámmal kapcsolatban kérdeztek. A koronavírus-járvány másfél éve alatt ugyanis szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok, amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni – mondta a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatornán.

A szakember azt is elmondta augusztus közepén, hogy

  • a fertőzöttek száma emelkedik – napi 100-120 új esetet jelentenek -, de a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz, a mostani hullám az egészségügyet nem terheli meg majd,
  • a delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb. A fiatalok oltása is elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos,
  • lehet, hogy visszatér a maszkhasználat, de az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk.

“Meg kell szerezni a védettséget, mivel csak ezzel lehet elkerülni a súlyos lefolyású megfertőződést, és csak így tud mindenki visszatérni megszokott életéhez ” – summázta.

Forrás: MTI