Fel lehet venni a koronavírus-elleni harmadik oltást augusztus elejétől – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a COVID-elleni oltás. 

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A harmadik oltás felvételére a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok ettől eltérhetnek – mondta a kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában július 16-án. Azt is hozzátette, hogy “félni nem kell a harmadik oltástól”. Az oltóanyagból bőséges mennyiség áll rendelkezése.

A harmadik oltást augusztus elsejétől lehet felvenni. A vakcinát mindenki ott kapja meg, ahol a másodikat, de időpontot kell kérni. Az orvos dönti el, hogy négy hónap híján beadja-e az oltást, vagy ki kell várni ezt az időszakot. Arról, hogy mi legyen a harmadik oltás, szintén az orvos dönt.

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus-elleni oltás. “Az egészségügyben egyébként is vannak olyan oltásfajták, amiket az egészségügyi dolgozóknak kötelező felvenniük.” Az egészségügyben pedig csak az dolgozhat, aki beoltatja magát COVID ellen.

“Most is azt látjuk, hogy ha visszafertőződés van a második oltás után, akkor is annak lefolyása jóval enyhébb és az életre jóval kevésbé veszélyes.”  Az idősebb korosztály átoltottságával kapcsolatban elmondta: “65 év felettiek 85 százaléka van átoltva, 15 százaléknyi idős ember nincs beoltva, ők veszélyben vannak. A delta variáns nevű változat megjelent, ez agresszív, durva, és megtalálja azt, aki nincs beoltva. Tehát az, aki nem vette fel a vakcinát, az ma nagyobb veszélyben van, mint a járvány során eddig bármikor.”

Ezért a nem beoltott a időseket fel fogják keresni. Ebbe bevonják a háziorvosokat, a rezidenseket, valamint az orvostanhallgatókat, és megróbálják rávenni ezt a korosztályt, hogy vegye fel az oltást. “Ha felveszi, felveszi, ha nem, nem, de szeretnénk adni nekik egy esélyt, hogy ne kockáztassák az életüket.”

A 16 és 18 év közöttiek átoltása 45 százalék környékén van, a 12 és 15 év közöttiek oltása is elkezdődött, ami 13-14 százaléknál áll jelenleg. “Az a tervünk, hogy az iskolakezdés, szeptember elseje előtti két napon minden iskolában lesz oltás. Ha a szülők engedélyezik, minden gyerek megkaphatja ezt.”

A kormányfő arról is beszélt, hogy azt javasolják a külföldre utazó magyaroknak, csak az látogasson el más országba, aki már megkapta mind a két oltását. A miniszterelnök a védettségi igazolványról elmondta, hogy a nagy létszámú sportrendezvényeknél, a zenés, táncos szórakozóhelyeken az 500 főt meghaladó eseményeknél és a nyári fesztiválokon való részvételkor kérik.

Kiemelt kép: Fekete Beáta asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban július 15-én. MTI/Rosta Tibor

További cikkeink az oltás témakörében:

Animációban mutatják be, hogyan reagál szervezetünk a védőoltásra

Így alakul ki a védettség az oltások után – videó

A Sinopharmmal oltott 60 év felettiek mintegy 24 százalékánál nem volt elég antitest