Sok állattartónak okoz dilemmát, hogy a nyaralás idejére mit tegyen kedvenc háziállatával. Adja panzióba, bízza ismerősére, esetleg vigye magával? Mivel általában ez utóbbi megoldási lehetőséget vetik el a legtöbben, marad az idegenbe adás. Mire figyeljünk ilyenkor?

Jó megoldásnak tűnhet, hogy jó barátunkra, vagy családtagunkra bízzuk az állat etetését, esetleg oda is költöztetjük hozzá, ugyanakkor mindkét helyzetben lehetnek gondok. Előfordulhat ugyanis, kutyánk annyira védi a területét, hogy nem akarja beengedni még az őt megetetni próbáló, egyébként jól ismert arcot sem. Ezért valahogy úgy kell megoldani az etetés-itatás problémáját, hogy senki se sérüljön meg, ugyanakkor a manőver sikeres legyen – például előre elkészített ételcsomagot adjon az állatnak.

Ha házi kedvencünk ideiglenes költöztetése mellett voksolunk, mérjük fel, a feladatot vállaló lakásának körülményei megfelelőek-e az elhelyezésre. Figyelmeztessük, hogy értékes, féltett tárgyait helyezze biztonságos helyre.

Amennyiben nincs bevállalós ismerősünk, marad a kutyapanzió. Igaz, ez pénzbe kerül, de legalább biztosak lehetünk abban, hogy jó kezekbe adjuk kedvencünket, hiszen ott gondos és szakszerű ellátást kapnak az állatok.

Bárhová is költözzön kutyánk, macskánk, minden esetben vigyük vele a kedvenc dolgait, rongyarabját, játékait, amelyektől kicsit otthon érzi magát.  Az ideiglenes gazdiknak pedig adjuk át az oltási, féregtelenítési papírokat, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz rájuk szükség.

Hogyan nyaraljunk kutyával?

Csak egészséges, beoltott, fegyelmezett kutyát vigyünk autós nyaralásra, ami bírja az utazást, a nyakörvet, a pórázt és szükség esetén a szájkosarat. Nagyon fiatal, nagyon öreg vagy vemhes kutyával ne induljunk útnak, inkább bízzuk rá háziállatunkat rokonokra, ismerősökre vagy szomszédokra, akik szívesen ellátják.

Mit is jelent a nagyon fiatal?

A kutyák 3 hónapos korukban kapják meg a veszettség elleni védőoltást, addig nem utazhatnak. Utána viszont már lehet, sőt, a fejlődésének is jót tesz, ha új ingerek érik egy utazás során.  Az oltási kiskönyv azonban mindig a gazdánál kell  legyen, mert a rendőr ezt is kérheti az igazoltatásnál.

Ha kölyökkorától rendszeresen velünk utazik a kutya, és ebünk tud viselkedni közösségben, tehát nem ugat, nem rohangál, nem rombol, és nem zavarja a többi nyaralót, akkor nyaralni is elvihetjük.

Autós túra az ebbel?

Az ebünket szoktassuk hozzá az autóban való utazáshoz. A legbiztonságosabb, ha a kutya nincs szabadon a kocsiban, mert bármitől megijedhet, és ezzel elvonja a gazda figyelmét a vezetéstől. Érdemes éppen ezért megfontolni a kutyaszàllítóboxot, ugyanis balesetnél ebben van a legnagyobb esélye a kutyának, hogy túlélje a karambolt.

Álljunk meg gyakran, hogy megitathassuk. Ha résnyire nyitva hagyjuk az ablakot, akkor folyamatosan áramolhat a friss levegő, így a kutya biztonságban, kényelmesen érzi magát. Az sem hátrány, ha megtanítjuk a fegyelmezett ki- és beszállásra is, mert amikor kinyitjuk az kocsiajtót, akkor nem fog ész nélkül elrohanni.

Kiemelt kép: Charles Roth fotója a Pexels oldaláról