Csökken a kerületben a gyereklétszám, és ennek nyomán az önkormányzati óvodákba járó kicsik száma is mérséklődik. Éppen ezért az önkormányzat óvodaösszevonásokról és csoportmegszüntetésekről döntött október végén. Egy anyuka kérte az önkormányzatot, kérje ki a szülők véleményét is, mielőtt dönt az ügyben.

Az elmúlt 10 év alatt az önkormányzati fenntartású óvodákban több mint ötszáz gyermekkel csökkent az óvodások létszáma, ez 25 fős csoportlétszámmal számolva 21 óvodai csoportot jelent. Az előterjesztés tárgyalásakor elhangzott, hogy a gyereklétszám csökkenésén túl harminc óvónő hiányzik a rendszerből.

Az óvodák jelentős többletkapacitása, a csökkenő gyerekszám, a betöltetlen óvodapedagógusi álláshelyek, és az óvodaépületek rossz állapota, továbbá az emelkedő energiaárak miatt döntött az átalakítás mellett az önkormányzat. Az elfogadott határozat szerint a 2023/2024-es nevelési évtől átszerveznék az óvodai intézményhálózatot az alábbiak szerint:

  • a Hétszínvirág összevont óvoda Tóth István tagóvodáját megszüntetnék, és a huszonkét gyermek az óvodapedagógusokkal, játékokkal együtt a Mozdonyvezető tagóvodába vagy a Mézes tagóvodába kerülne át.
  • a Rákospalotai összevont óvoda Bocskai tagóvodáját is megszüntetik, az óvodapedagógusokat, gyermekeket a Mozdonyvezető tagóvodában helyezik el.
  • az Újpalotai összevont óvoda Napsugár 2 tagóvodáját megszüntetnék és a következő nevelési évben várhatóan harminckilenc oda járó gyermeket és az óvónőket átirányítják a Napsugár 1 tagóvodába.
  • a Rákospalotai összevont óvoda Régi Fóti tagóvodájában a csoportok számát 3-ról 2-re csökkentik. Ez az óvoda esetében két óvodapedagógusi és egy dajka állás megszüntetését vonja maga után.

A testületi ülésen egy anyuka is felszólalt, akinek a gyereke a Tóth István tagóvodába jár. Elmondta, hogy a szülők összefogtak, és belevágtak az épület felújításába, például szigetelték az ablakokat. Nagyon összeszokott szülői gárda alakult ki, és a kicsik is ragaszkodnak egymáshoz, valamint az óvodapedagógusokhoz. Azt is elmondta, nem mindegy, hogy két vagy nyolc csoport van egy óvodában, így szerinte jelentősen megváltoznak majd az átszervezés után az óvodai feltételek. Éppen ezért kérte a testületet, hogy velük is egyeztessenek az átalakításról, vegyék figyelembe a szempontjaikat is, mielőtt végleges döntést hoznak.

A testület végül úgy döntött, hogy a XV. kerületi óvodai feladatellátását a 2023/2024-es nevelési évtől átszervezi, és ennek véleményezésénél kikérik a szülők véleményét is. Az óvodai átalakításról a következő, novemberi ülésen lesz szó újból, akkor tárgyalják majd a véleményezési eljárást.