Kerekasztal-beszélgetést szervezett a Mérték Médiaelemző Műhely május 19-én Helyi média – van jelene, lesz jövője címmel. Babos Attila, a Szabad Pécs, Huszka Imre, a Kapos -T, Porcsin Zsolt, a Debreciner és Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu médiákat képviselve válaszoltak Polyák Gábor kérdéseire.

Az esemény szervezésekor a Mérték Médiaelemző Műhely tagjai között is vita volt arról, hogy nem kellene-e kérdőjelet írni a címhez, de végül az optimizmus győzött, és az első kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy ugyanígy gondolták a meghívottak is. Babos Attila szerint minek másnak lenne jelene és jövője, mint a helyi újságírásnak, Porcsin Zsolt viszont onnan közelítette meg a kérdést, hogy az újságírók akarnak-e még újságot írni az olvasók pedig olvasni, mivel lehetséges, hogy a reformkor óta hasonlóan működő rendszer az utolsó évtizedeit éli.

Huszka Imre szerint a média kritikussága fontos, ő maga újságíróként nem tudja megtenni, hogy ne emelje fel a szavát fontos témákban, függetlenül attól, hogy kormánypártiakat vagy ellenzékieket érint. Emellett ragaszkodik a tényekhez, a színvonalas cikkekhez, és továbbra is csak ilyeneket ír az erre fogékony, de egyre kisebb olvasótáborának.

Roznár Gyöngyi büszkén említette, hogy a Nyugat.hu-t százezres Facebook-követői között mindkét szavazótáborból vannak, ők pedig sok munkával és konfliktussal, de elérték, hogy nem egy véleménybuboréknak írnak.

Hasonló állásponton voltak a beszélgetők abban a kérdésben is, hogy a következő években a nyilvánosság további szűkülése várható. Felmerült, hogy még jobban nehezíti majd a kormányzat a közérdekű adatkérést, lehetséges, hogy létrehoznak egy állami újságíró médiakamarát, melybe nem mindenki kerülhet be, ezáltal is korlátozzák az újságírói munkát. Az mindenki számára egyértelmű volt, hogy a pénzügyi támogatás nem jár együtt a média színvonalával, példaként a most megszűnő Pesti Srácok online újságját és a televíziós csatornát említették.

Szóba került az is, hogy mire büszkék a munkájukban. Roznár Gyöngyi arra, hogy az elmúlt húsz év kemény munkájával elérték, Vas megye legolvasottabb online portálja lettek, és a helyiek nyelvén, a helyiekhez szólnak. Babos Attila a Szabad Pécs szerkesztőségének jó hangulatát emelte ki, és hogy a szerkesztőségükből került ki a pécsi önkormányzat lapjának főszerkesztője. Porcsin Zsolt pedig az említette, hogy a Debreciner most ünnepli harmadik születésnapját, emellett több olyan helyi témájú tényfeltáró és oknyomozó anyaguk volt, amelyet átvett az országos sajtó is.

Huszka Imre arra a legbüszkébb, hogy még létezik és működik a Kapos-T, mégpedig nem hírportálként, mivel ő még hetilapos újságíróként megtanult ragaszkodni a stílushoz.

A nehézségeket is felsorolták a résztvevők: mindenki részéről igény lenne még több probléma- és megoldásközpontú újságírásra, és arra, hogy ne csak a fővárosi újságok kapjanak figyelmet és támogatást, hanem a helyi média is, mert ha nincs helyi média, megszűnik a helyi ellenőrző szerep.

Általános tapasztalat volt mindenkinél, hogy hiába írnak cikket vagy készítenek videotudósítást egy helyi ügyről, és ha azt át is veszi az országos média, sokszor lemarad az eredeti forrás megnevezése.

Az is felmerült, hogy jobban el kellene érni a fiatalokat, mert már nem lehet hagyományos eszközökkel megszólítani ezt a korosztályt.

A beszélgetés végén mindenki elmondta, hogy igény lenne a kooperációra, azonban ennek formájáról még tágabb körben egyeztetnek a helyi média szereplői, de már többféle együttműködési lehetőség körvonalazódott.

Forrás: Mérték Médialemző Műhely

Kiemelt kép: Szotkerek.hu