Amikor az egyik ismerősömnek mondtam, hogy műanyag csikkgyűjtőről fogok írni, kiderült, ő már kapott ilyet az egyik fesztiválon pár évvel ezelőtt. A csikktartó ötletgazdája, Barabás Beatrix szerint azonban egyelőre csak egy viszonylag szűk körben elterjedt ez a tároló, pedig praktikus, mert zsebre lehet tenni és hosszú időn át szolgálja a tulajdonosát. Az elkötelezett környezetvédő anyuka elmesélte, miért gondolta úgy, hogy ezzel a megoldással csökkenthető az utcákon, játszótereken elhajigált cigarettavégek mennyisége.      

„Fontos, hogy anyaként példát mutassak a gyerekeimnek, pici koruktól kezdve arra neveltem őket, hogy gyűjtsék össze a szemetet és dobják ki a kukába. Az első gyerekemnél jöttem rá a játszótéri programokon, hogy a többi kisgyerekhez hasonlóan imádja felszedni az eldobált csikkeket, és ekkor gondoltam azt, hogy ezzel a problémával valamit kezdeni kell – mondja Barabás Beatrix.

Mivel Beatrix egész családja műanyag termékek, flakonok gyártásával foglalkozik, ezért számos hasonló vállalkozást ismert, amik partnerek voltak a csikktelenítési törekvésében. A nagy lökést az adta a cigarettavég tároló kitalálásához, hogy az Ozora Fesztivál szervezői megkeresték Beatrixékat, segítsenek nekik az ötletelésben, hogyan lehetne kezelni azt a csikkmennyiséget, ami a fesztivál idején keletkezik. Ekkor jött az ötlet, hogy a kiselejtezett műanyag palack-előformákat lehet erre használni. A fesztiválra még nagyobb palack előállításához szükséges kapszulát alkalmazták, aztán egy idő után áttértek a fél literes előformájára, ami már elfér a zsebben is. „A termék nem anyaghibás, csak felfújva, ivóvizes flakonként már lennének rajta esztétikai sérülések. Elkezdtem felvásárolni ezeket a kapszulákat csikktartónak, de senki se gondolja, hogy ebből élek, a nyomdász szakmám mellett nekem ez szerelemgyerek” – teszi hozzá Beatrix.

Az ükunokáink is megörökölhetik

A kapszulák forgalmazásakor aztán többen kifogásolták, hogy miért műanyagból készül a tartó. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata, mert így tartósabb és még az ükunokáink is megörökölhetik, hogy használhassák, már amennyiben dohányoznak. Ha eltűnik a kupakja, bármelyik üdítős palackról le lehet csavarni egyet és azzal pótolni. A körülbelül 10 centiméter hosszú kapszulában pedig 10-15 csikk fér el, és ha megtelik, akkor sem ereszti ki a dohányszagot, ezért bátran be lehet tenni a táskába, zsebbe, amig egy szemetes találunk a kiürítésére.

Amióta Beatrixék kigondolták, hogy ezt a műanyag kapszulát csikktartónak is lehet használni, a fesztiválszervezők sokat vásárolnak belőle, civil szervezetek is érdeklődnek iránta, és például az oroszlányi önkormányzat is beszerzett ezekből jó néhányat. „Nekem felemelő érzés, hogy egy helyhatóság áldoz erre, és kirakja a strandon vagy a múzeumban, mivel ösztönözni szeretné az embereket a csikkek gyűjtésére.” Beatrix viszont azt is elmondta, hogy a dohányboltosokat egyáltalán nem érdekli a tartók kihelyezése. Az is világosan látszik, hogy az emberek szívesen elfogadják ajándékba a csikkgyűjtőt, de pénzt már nem adnának érte.

Száz méteres szakaszon 600 liternyi csikk

„Egy Facebook-posztban figyeltem fel a többször felhasználható műanyag »zsebcsikktartókra«, és akkor kerestem meg Barabás Beatrixot azzal, hogy részt vennénk ennek a terjesztésében. Nagyon-nagy problémának tartom ugyanis, hogy az utcák, az erdők tele vannak eldobált csikkekkel, amik igencsak környezetszennyezők” – mondja Lieber Tamás, a Benedek Endre Barlangkutató Egyesület (BEBTE) elnöke.

A BEBTE tehát megkereste a forgalmazót, mert szerették volna a lakóhelyükön, Dorog és környékén teríteni a kapszulát. „Két évvel ezelőtt az egyesület szervezett a helyi vasútállomáson csikkgyűjtést, hogy rámutassunk a probléma súlyára. Ekkor az állomás 100 méteres szakaszán 600 liternyi csikket szedtünk össze.” A cigarettavéggyűjtő tégelyeket is osztogatták, és az emberek vevők voltak a használatukra. Ekkor jött az ötlet, hogy forgalmasabb közintézményben, kereskedésben is próbaképpen kihelyezik.

Van aki többet, van aki kevesebbet rendel

A műanyag kapszulák aztán helyet kaptak többek között könyvtárban, autókereskedésben, vendéglátóhelyeken, barkácsboltban, így bárki vehet belőlük, amikért cserébe jelképes összegű adományt is elfogadnak. „A befolyt összeget visszaforgatjuk újabb csikktartók vásárlására. Jelenleg 22 helyen szerezhetők be ilyen gyűjtők Dorogon, Esztergomban, Tokodaltárón és Sárisápon. Rajtuk kívül nagyobb cégek is jelezték, hogy szeretnék munkatársaik között terjeszteni ezt a praktikus eszközt.”

Lieber Tamás arra is kitér, hogy néhány helyen gyorsabban, máshol lassabban kell újra feltölteni a készletet. A szervezetek, cégek, amik felvállalták a csikkgyűjtő terjesztését, arról számoltak be, hogy az emberek alapjában véve kedvelik a kezdeményezést. „Ennek ellenére nem látom, hogy kevesebb lenne az eldobált csikk az utcákon, az erdőkben. De bízom benne, hogy hosszú távon a csikkellenes kampányunknak meglesz az eredménye.”

Fotók: Barabás Beatrix és BEBTE